Sztuczne mięso, syntetyczne zamienniki mięsa, otwarte klatki

Sztuczne mięso, syntetyczne zamienniki mięsa, otwarte klatki


Witaj w portfelu, dzisiaj dobra wiadomość, bo być może ludzie przestaną zabijać zwierzęta, po to by się najeść. Bowiem, jak się mówi, człowiek nigdy nie zdoła żyć szczęśliwie jeśli nie nauczy się szanować życia innych gatunków. 


Sztuczne mięso zdobywa amerykański rynek!

Jak czytamy na Forsal pl około 95 proc. Amerykanów je mięso i jest to liczba, która nie zmienia się od dziesięcioleci. Na szczęście laboratoria starają się naśladować to, co natura doprowadziła do perfekcji.

Szkoda, że rosnący sektor alternatywnego mięsa, to nadal kropla w morzu rynku czerwonego mięsa i drobiu. Sztuczne, syntetyczne mięso jest bowiem nadal dużo droższe i specjaliści twierdzą, że jeszcze w nadchodzącej dekadzie produkcja substytutów mięsa nie będzie miała realnego wpływu na tradycyjne zapotrzebowanie na białko zwierząt.

Według danych The Good Food rynek produkowanych z roślin zamienników mięsa wzrósł w ciągu roku o 23 proc. Co szczególnie powinno cieszyć, bo pomimo wyższej ceny, ludzie chcą wybierać pożywienie, które nigdy nie żyło o ty, samym nie cierpiało, by znaleźć się na talerzu.


Syntetyczne mięso coraz tańsze!

Jak donoszą media, obecnie już jedna ósma mleka sprzedawanego w amerykańskich sklepach nie pochodzi od prawdziwych krów, lecz powstaje z roślin. I tutaj szokująca wiadomość, bo sprzedaż bezmlecznych jogurtów, serów i lodów wzrosła w ciągu roku aż o 40 proc. Jakimś cudem, o tym przełomie jest bardzo cicho w mediach.

Jak donosi Forsal pl Amerykanie pochłaniają sztuczne mięso i mleko w ilości, jak nigdy dotąd. Konsumpcja tzw czystego mięsa rośnie, a hodowanie mięsa w laboratoriach wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt. 

Pierwsze mięso in vitro w 2003 roku

Jeśli ktoś nie wie, dobre mięso, to takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium. Już w 2003 roku stworzony został pierwszy burger, a od tego czasu, jak podaje stowarzyszenie Otwarte Klatki, koszt czystego mięsa obniżył się ponad 1000-krotnie. Na początku wyprodukowanie syntetycznego burgera kosztowało 325 tysięcy dolarów, a teraz zaledwie 11, czyli około 40 zł.

Obecnie istnieje już ponad 25 firm zajmujących się komercjalizacją syntetycznego mięsa. W roku 2008 niektórzy naukowcy twierdzili, że technologia jest gotowa do pełnego wdrożenia, jedyne czego potrzeba to zainteresowanie ze strony biznesu. I w lutym 2012 naukowcy ogłosili, że planują wyprodukowanie kiełbasy do marca 2012 i hamburgera do września 2012 roku. Jak widać plan się powiódł i oprócz biznesmenów pojawili się konsumenci,.

Zamienniki mięsa popularne również w Polsce

Według badań przeprowadzonych przez firmę Mintel już co dziesiąty mieszkaniec dużego miasta jest na diecie wegańskiej. W Warszawie, Krakowie, na Śląsku czy w Poznaniu, jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje i bary wege. Warto, by rodacy usłyszeli, że wielu z nas zainteresowanych jest spożywaniem takich produktów, stąd moja prośba o udostępnianie tego filmiku.


Hodowla czystego mięsa jest jednak obecnie nadal droga, lecz szacuje się, że koszty produkcji będą systematycznie spadać wraz z rozwojem przemysłowego zastosowania tej metody produkcji. I jak, czytamy w Wikipedii, potencjalnie każda zwierzęca tkanka mięśniowa może zostać wyhodowana w procesie in vitro.

Trzymamy kciuki i mamy nadzieję, że w końcu skończy się ten trupi taniec i wszystkich będzie stać na czyste mięso, czyste od wyrzutów sumienia

Kolejny filmik w przygotowaniu, proszę zasubskrybuj ten kanał i tym samym wesprzyj jego rozwój. 

Komentarze

Zapraszamy również na: https://jakienajlepsze.pl/